• Andrian Candu
 • Preşedinte al Parlamentului,
  Vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova

Despre mine

Sunt născut la 27 noiembrie 1975, la Chişinău, şi sunt căsătorit cu cea mai frumoasă şi înţelegătoare cehoaică, pe nume Zuzana.
Am trei copii frumoşi, Daniel, Vera şi Adam.
Mă consider şi mă simt optimist şi norocos, ca şi mulţi alţii.

Am absolvit liceul de informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca (România), iar după, Facultatea de Drept de la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (România). Apoi au urmat studiile postuniversitare la Institutul de Drept Fiscal Internaţional şi Austriac, Universitatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din Viena (Austria).

Am mai studiat, prin a participa la cursuri de specialitate, la Institutul de Drept European din oraşul Birmingham (Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord) şi la Academia Internaţională a Drepturilor Omului, Universitatea "Western Cape", oraşul Cape Town (Republica Sud Africană).
 
În anul 1998, după absolvirea facultăţii de drept şi revenirea în ţară, am fost angajat în calitate de consultant principal în cadrul Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului Republicii Moldova. Între anii 2000 şi 2004, am predat Dreptul Internaţional în cadrul Academiei de Administrare Publică de pe lângă Preşedintele Republicii Moldova.
 
O experienţă profesională deosebită am avut-o în perioada 2002 - 2010 la compania PricewaterhouseCoopers Moldova, ajungând până la poziţia de Manager Senior (şi director de ţară), fiind responsabil de gestionarea unor proiecte în domeniile impozitării persoanelor fizice şi juridice, consultanţă în domeniul impozitării expatriaţilor, consultanţă juridică şi altele.

Am fost membru al Asociaţiei de Drept Internaţional din Moldova şi Director General al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova

În lunile septembrie-decembrie 2010, am deţinut funcţia de Director General al companiei Prime Management SRL, fiind onorat să conduc o echipă responsabilă de gestionarea unor întreprinderi din diferite domenii şi industrii, printre care: financiar–bancar, imobiliar, media, hotelier şi servicii.

Din luna decembrie 2010 pana în luna iulie 2014, am fost deputat în Parlamentul_Republicii_Moldova, iar în mai 2013 am fost ales în calitate de Vicepreşedinte al Parlamentului.

În anul 2012, Consiliul Politic Naţional al Partidului Democrat din Moldova m-a ales vicepreşedinte al formaţiunii, funcţie pe care o deţin şi în prezent.
 
Prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova, în 2 iulie 2014 am fost numit Viceprim-ministru, Ministru al Economiei.
 
În 23 ianuarie 2015, am fost votat de deputaţii din Parlamentul Republicii Moldova în funcţia de Preşedinte al Legislativului.
 
În perioada desfăşurării activităţii profesionale am pregătit materiale pentru publicare şi publicaţii, printre care: “Contractul de vânzare-cumpărare - diferenţa între legislaţia engleză şi cea română”, “Parlamentul European, organizare şi activitate”, “Arbitrajul Comercial Internaţional, diferenţa între legislaţia naţională, română şi cea rusă”, “Comunitatea Statelor Independente, succes sau eşec?”, “Abuzurile în Tratatele de evitare a dublei impuneri”, “Evoluţia tratatelor fiscale – Raport de ţară, România”.

Mai jos, sunt link-urile către declaraţiile mele fiscale:

2010 http://bit.ly/2nWfnec

2011 http://bit.ly/2nsu7nh
 
2012 http://bit.ly/2mZhHju

2013 http://bit.ly/2nhENEy

2014 http://bit.ly/2mwTMf8

2015 http://bit.ly/2mVsf28 
 
 
 • Contact

 • Parlamentul
  Republicii Moldova


  MD 2004, Republica Moldova,
  Chisinau, bd. Stefan cel Mare, 162.
  tel.: (373 22) 234404
  fax: (373 22) 268125
 • Partidul Democrat
  din Moldova


  MD 2001, Republica Moldova,
  Chisinau, str. Tighina 32.
  Tel.: (+373 22) 278229
  Fax: (+373 22) 278230
© Copyright Andrian Candu. Toate drepturile rezervate.